İstanbul
+90 555 850 19 04
info@paragraftahiz.com

Kitap ve Okur Tipleri

ParagraftaHız

Kitap ve Okur Tipleri

Kitaplar

Kitaplara sahip çıkın!

Kitap ve Okur Tipleri için bütün uygar ülkelerde aynı yakınma: “Okumuyoruz.” Anlaşılan kitaplar çoğaldıkça okuma sevgisi azalıyor. Ama yine de birçokları için okumak bir hastalık. Ancak böyleleri araştırmak, düşünmek, incelemek için okumaz; okumuş olmak için okurlar. Ne sanat heyecanı ararlar ne de okuduklarını özümserler. Ellerine geçeni okurlar. Sabırsızdırlar, sırtlarından bir yük atmak isterler sanki. Okuduklarına karşı çıkmaları ya da onları kabullenmeleri söz konusu değildir. Birçoğu da ellerindeki kitabı kapatır kapatmaz içindekileri unutur. Bir bölümü de yalnızca okur gibi yapar. En büyük zevkleri de birbirleriyle kitap değiştirmektir.

Kitap ve Okur Tipleri hakkında şunları söylemeyi unutuyordum: Bir de biriktiriciler vardır. Kitapları alıp toplar ama hiç okumaz. Onun derdi nerede iyi bir kitap varsa bulup kütüphanesine, kitap sandığına veya kanapenin altına atıp istiflemektir. Yıllar sonra da ölüp gittiğinde kitaptan anlamayan çocuklar ve torunlar o güzelim kitapları eski eşyalarla birlikte hoppa çöplüğün birine atıverirler.

Gerçek okur kitaba kendini adayan ve bağlayan okurdur. Bu kitap okurlar kitabın neyle ilgili olduğu aşamasından başlayarak kitaba yönelir. Onun için metindeki sözcüklerden çok metindeki düşünceler önemlidir. Yazarın hangi bilgiyi verdiğini, hangi düşüncelere karşı çıktığını ve hangilerini kabul ettiğini ayıklamaya çalışır. Kitap ve Okur Tipleri

Kitabın yeri, eller ve zihin odalarıdır. Ellerde gezinmeyen, sözcükleri zihinlerin odacıklarında dolaşmayan kitap ölü kitaptır.

Okur Tipleri

İdeal okur kimdir?
İdeal okur
  1. Okumuş olmak için okuyanlar ki bunların gözü yazıyı görür ama beyinleri görmez. Okuma esnasında zihin başka bir şeyle meşguldür.
  2. Okur gibi yapanlar ki bunlar da gerçek bir okur değildir. Bunların ne zihinleri ne de gözü görür.
  3. Gerçek okur, belli bir amaçla okuyup araştıran, okuduklarını didikleyen, eşeleyendir. Onun bir okuma hedefi vardır. Hedefi de kitapta aradığı bilgiyi veya yeni bir bilgiyi arayıp bulmaktır. Bu tür okurun hem gözü hem zihni görür. Gördüğüne odaklanır, yoğunlaşarak bilgiyi içselleştirir, notlar alır, yazarına ulaşmaya çalışır. Açıkçası o aktif bir okurdur.
  4. Gerçek okurun kendine has modeli vardır. Asla gelişigüzel bir okuma yapmaz. Kitap ve Okur Tipleri

Faysal Dal

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi için Arayınız.
1
Bilgi için Arayınız.
Bilgi için Arayınız.