Take a fresh look at your lifestyle.

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri

19
LGS paragraf teknikleri

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri için bu alana ilişkin sözü olanların çoğu bir şeyler söylemeye çalışmaktadır. Ama şunu unutmadan söyleyelim alana ilişkin fikir beyan edenlerin çoğu, paragraf sorusunun özüne ve kimyasına ilişkin bilgi sahibi değildir.

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri için Paragraf deyince hele de LGS paragraf deyince ancak bu alanda bilgisi olanların, teknik okuma yapabilenlerin, analitik düşünme becerilerini bilenlerin, soru tiplerini bilenlerin konuşması gerektiğine inanıyoruz. Paragraf sorusu bile olsa bilgi, teknik, hız, yorum bilmeden sağlıklı çözümlere ulaşamayız.

LGS Paragraf Sorusu Çözerken İlkin Ne Yapmalıyım?

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri için ilk yapılması gereken, sorunun kökünü, bizden tam tam olarak ne istediğini anlayacak kadar düzgün okumaktır. Yanlış okuduğunuzu iddia etmiyorum ama bazen eksik okuyabilirsiniz. Bu da aynı metni defalarca okumanıza sebep olabilir. Örneğin “Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?” demişse metinde ne araman gerektiğini bilmen gerekir. Keza “Bu parçada belirtilmek istenenle aşağıdakilerden hangisi arasında koşutluk kurulamaz?” denmişse soru kökünde geçen “koşutluk” sözcüğünden ne anlaman gerektiğini bilmen gerekir.

LGS Paragraf Sorularında Başka Ne Yapabilirim?

LGS'de 60 aylık alarmı - Haberler
Sorulara Odaklanmalısın.

LGS PARAGRAF SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR? LGS paragraf sorusunu çözerken metinde geçen ve anlamını bilmediğin sözcüklerin altını çizmek iyi bir fikir olabilir çünkü anlamını bilmediğin ve mecazlarla örülü bir metni anlamaya çalışmak, elinde el feneri olmadan kapkaranlık bir gecede yürümek gibidir. Nasıl korktunuz değil mi? İşte, bazı metinler de öyledir sözcüklerinin anlamını bilmediğiniz gibi mecazlarla örülü ve yoğun bir anlatıma sahiptir. Anlayamayacağım korkusuyla okumaktan vazgeçebilirsiniz. Okumaktan korkmayın anlamını bilmediğiniz sözcüklerin altını çizerek ilerleyin, daha sonra gelecek sözcüklerin bazısı size el feneri olacaktır ve önünüzü aydınlatacaktır. Olmazsa sizden uzakta değiliz.

Paragraf Sorusu Çözerken Yönlendirici Sözcükleri Yardımınıza Çağırın.

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri için yönlendirici sözcükleri yardımınıza çağırabilirsiniz. Yönlendirici sözcükler bir yazıda yönünüzü bulmanıza yardım eder? Peki nasıl? Şöyle ki: Yönlendirici sözcükler bizi metnin ana düşüncesine ve konusuna çabuk ulaştırmak için inanılmaz destek verir. Metinde nereye yoğunlaşmanız gerektiğini ve hangi cümlenin soruyu çözmede işinize yarayacağını belirler. Örneğin “çünkü” sözcüğü kendinden önceki sonucun nedenini belirleyen yönlendirici bir sözcüktür. Bu sözcüğü gördüğünüz yerde bir neden olduğunu bileceksiniz. Aynı şekilde “dolayısıyla” sözcüğü kendinden önceki nedenin sonucunu veren bir yönlendirici sözcüktür. Sözcüklerin özelliklerine dair eğitim alırsanız soruyu gelişigüzel değil, amaçlı okumuş olacaksınız ve doğru anlamış olduğunuz için kaygısız okuma gerçekleştirmiş olacaksınız.

Paragrafın Konusunu ve Ana Düşüncesini Bulmaya Çalışın!

LGS Paragraf Soruları Çözüm Teknikleri için gereken noktalardan biri de konusunun ve ana düşüncesinin ne olduğunu saptamaya çalışmaktır. Konuyu bulmak için “Bu ne yazı neyle ilgili, bu yazıda neyin sözü edilmektedir?” soruları, ana düşünceyi bulmak için de “Konuyla ilgili anlatılmak istenen nedir ya metinde hangi mesaj verilmektedir?” soruları sorulabilir. Bu sorularla okuma yaptığınızda yazıyı anlama ve yorumlama şansınız artacaktır. Hepinize çalışmalarınızda başarılar.

Faysal DAL

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.