Paragraf Sorularını Neden Çözemiyorum?
1.Kavram Bilgisi Eksikliği![]()

Paragraf Sorularını Neden Çözemiyorum? sorusunun gerekçesi bellidir. Çünkü paragraf sorularına ilişkin kavram bilgisine hakim değilsinizdir. Örneğin “Numaralı cümlelerden hangisi kendinden önceki cümlenin gerekçesidir?” sorusunu çözmek için “gerekçe” sözcüğünün ne olduğunu bilmen gerekir. Keza “Yukarıdaki cümlelerin hangisinde ‘kanıksama’ anlamı yoktur?” sorusunu başarılı bir şekilde çözmek için de “kanıksama” kavramını bilmek gerekir.
2. Teknik Beceri Eksikliği
Paragraf sorusu bile olsa her sorunun kendince bir çözüm tekniği vardır. Örneğin “Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kendinden sonraki cümlemin nedenidir?” sorusunu çözmek için bir teknik bilgi ve çözüm stratejisi gerekir. Bu yetkinlikte değilsen soruyu çözmen zorlaşır. Paragraf Sorularını Neden Çözemiyorum? sorusunu bir cevabı da bunu bilmeye bağlıdır.
3. Yorum Yapma Yeteneği

Paragraf Sorularını Çözmenin Püf Noktaları
Paragraf sorularında en önemli becerilerden biri de yorumlama gücüdür. Yazarın örtük bir şekilde verdiği cümlelerden yorum yaparak çıkarımlar yapabilmek gerekir. Bu beceride yetkinleşmek için
Anahtar kelime eğitimi
Şifre kelime eğitimi
Vurguyu bulma eğitimi
Verilenden yola çıkarak verilmeyene ulaşma eğitimi
almış olmalısınız. Yoksa yerinde ve doğru bir okuma yapmış olmazsanız. Gelişigüzel okuma ve soru çözmeyle hedefe ulaşmak mümkün değil. Paragraf Sorularını Neden Çözemiyorum? sorusunu bir cevabı da bunu bilmeye bağlıdır.
4. Hızlı Bakma ve Okuma Eğitimi
Paragraf Soru Tipleri ve Çözüm Teknikleri
Bu beceri de etkili ve doğru soru çözümü için önemlidir. Sınavda önemli olan az zamanda çok soruyu çözmek olduğu için doğru ve hızlı okuma da net sayısını artırmada etkilidir. Örneğin sözcükleri tek tek görüp anlam oluşturmak yerine tamlamaları, öbekleri bir bütün olarak okuyup anlam elde etmek daha mantıklı bir yol olur. Paragraf Sorularını Neden Çözemiyorum? sorusunu bir cevabı da bunu bilmeye bağlıdır.
- “Geçen haftanın önemli programlarından bazılarını” ifadesi bir takımdır ve bütün olarak algılanması gerekir. Bu durumda zihin parçalara odaklanmak yerine bütüne odaklanmış olur.
Unutmayın! Hızlı okuma bir satırın başından sonuna hızlı bir şekilde gitme değil, metinden bilgileri alma tekniğidir.
[…] ve uygulama yeteneği farklıdır. Bundan dolayı kimseye kazanç ve başarı garantisi vermiyoruz. Başarı; öğrenme, planlı çalışma, hedef belirleme ve harekete geçme gibi birçok etkene bağlıdır. […]