Yazı Yazma Teknikleri
Yazı Nedir?

Yazı yazma teknikleri ile ilgili bilgilere geçmeden önce şunu bilmemiz gerekir: Yazma sistemini alfabeyi oluşturan her birine harf, anlatmak istediklerimizi belli işaretlerle göstermeye de yazı denir.
Bir yazıya başlamadan önce ne hakkında yazacağınızı, hakkında yazacağınız konuyla ilgili ne yapmaya çalıştığınızı, yazıyı geliştirmek için hangi düşünceyi geliştirme yolunu kullanmanız gerektiğini, yazıda seslendiğiniz kitleye göre nasıl bir üslup geliştirmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.
Yazılarda Amaçlar
Eğer yazınızda okurların bilmediği bazı bilgileri aktarmaksa o halde amacınız, AÇIKLAMA’dır. Yazınızda inandığınız kişisel bir iddiayı savunma amacınız varsa bu durumda amacınız TARTIŞMA’dır. Yazınızda başınızdan geçen veya tanık olduğunuz bir olayı veya durumu yer, zaman, kişi, zaman göstererek anlatmaksa bu seferde amacınız ÖYKÜLEME’dir. Eğer anlattıklarınızı okurlar zihninde canlandırabilecek şekilde anlatmaksa amacınız o halde BETİMLEME yapıyorsunuz demektir. Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.
Yazıda Açıklık ve Okunaklılık
Yazıda ilk aranan, yazının anlaşılacak biçimde okunaklı ve açık olmasıdır. Yazdıklarınız kolayca okunabiliyorsa okunaklı, anlatmak istediklerinizi okur, rahatlıkla anlayabiliyorsa açıktır. Olay bu kadar basit. Kendi yazınızı elinize alıp inceleyin ve bu kriterlere göre değer verin yazınıza. 10 üzerinden 8 alıyorsanız sıkıntı yok fakat 6 ve aşağısı ise yazınızı hem biçimsel hem de içeriksel anlamda gözden geçirip düzeltmeniz gerekir. Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.
Açık ve okunaklı bir yazı yazmaya özen gösteren kişi, yazdıklarının anlaşılmasına, okunabilecek biçimde olmasına ve anlatım güzelliğine de özen göstermiş olur. Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.
Okunaklılık İçin Aranan Nitelikler
- Harf biçimleri arasında kararsızlığa yol açabilecek kadar büyük benzerlikler olmamalı.
- Harfler, kalem kalınlığına göre yeter derecede büyük olmalıdır.
- Sözcükler arasında her sözcüğün nerede başlayıp nerede bittiği kararsızlığa düşürmeyek kadar açık ve belli olmalıdır.
Yazıda İşleklik ve Hız
Özenilmeden ve ve çabuk yazıldığı halde hem güzel hem okunaklı yazılabilen yazıya işlek yazı denir. Yazıda ortaokul öğrencisi dakikada 15 heceden az yazıyorsa çok ağır. 15 – 20 hece yazıyorsa normal, 20 heceden çok yazıyorsa hızlı yazıyor demektir. Lise öğrencileri için normal hız, 35 – 45 hece yazabilmektir. Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.
Kalem Nasıl Tutulmalıdır?
Kalem; baş, işaret ve orta parmak uçları arasında olmalı ve üçgen biçiminde tutulmalıdır. Yazı bilekten değil, parmak hareketleriyle yazılmalıdır. Göz ve kâgıt arasında 30 cm olmalıdır.
Yazı Yazma Teknikleri yazının em önemli aşamasıdır.