İstanbul
+90 555 850 19 04
info@paragraftahiz.com

Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür?

ParagraftaHız

Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür?

TYT- DGS- LGS – ALES Paragraf Soru Tipleri ve Çözüm Teknikleri

  1. Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür? İlk yapılması gereken soru kökünü okumaktır. Çünkü soru kökü, metnin neresine yoğunlaşmanız gerektiğine dair size yön verecektir. Soruyu okumayıp metinden okumaya başlarsanız defalarca geriye dönmek zorunda kalabilirsiniz.
  2. Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür? Metinde anlamını bilmediğiniz sözcüklerin altını mutlaka çizin ama kaygılanmayın. Metnin ana düşüncesinden yola çıkarak o sözcüklerin anlamını tahmin etmeye çalışın.
  3. Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür? Metinde geçen altı çizili bir sözcüğün veya sözün anlamını belirleyemiyorsanız bütün olarak metnin hangi mesajı verdiğini bulmaya çalışın. Yani ormanda bir ağacın adını bilmiyorsanız bütün olarak ormanın adını bulmaya çalışın.
  4. Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür? Metinde geçen ve gerçek anlamının dışında kullanılmış söz ve sözcüklerin bulundukları bağlamdan yola çıkarak anlamını tahmin etmeye çalışın.
  5. Paragraf Sorusu Nasıl Çözülür? Metinde deyim ve atasözlerinin metne ve metnin ana mesajına katkısını bulmaya çalışın.
  6. “Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?” sorusu için metnin bakış açısı ve ana düşüncesiyle uyumlu bir seçenek tercih etmelisiniz.
  7. Yukarıda numaralanmış parçalardan anlamlı bir cümle elde etmek için sıralama nasıl olmalıdır?” sorusu için öncelikle yüklem parçasını ve yüklemden önce gelen parçayı bütünleyip kalanları ondan sonra sıralayın.
  8. “Yukarıdaki cümlelerden anlamlı bir paragraf elde edilmek istenir sıralama nasıl olmalıdır? sorusu için öncelikle giriş cümlesinden başlayıp sıralamalısınız.
  9. Yukarıdaki cümlelerden hangileri yer değiştirirse anlamlı bir bütün elde edilmiş olur? sorusu için öncelikle önce giriş cümlesi olabilecek bir yargı tespit etmelisiniz.
  10. Bu parçada anlatılmak istenen nedir?” sorusu için parçanın ana düşüncesini yani yazarın mesajını bulmaya çalışın.
  11. Aynı metne bağlı çoklu soruları çözmek için size sorulmuş soruya göre metni taramalısınız.

Değerli öğrenciler buradaki bilgiler tabi ki tek başına paragraf sorularını çözdürmez, Başarı ancak programlı ve tekrarlı çalışmalara bağlıdır. Her şeyin çok soru çözmektir. Tekrar Her Şeyden Önemlidir.

Önce Göz Gezdir!

Soru Kökünü Oku!

Paragraf
  • Mutlaka soru kökünü okuyarak soruya başlayın. Çözdüğünüz Soruya Odaklanın!
  •  Hangi sorudaysanız o soruyu düşünün, siz 9’uncu soruyu çözerken acaba 8. soruyu doğru yaptım mı ya da 10 soru hangi konuyla ilgili gibi düşüncelere kapılmayın.

Diğer Kişileri Görme!

paragraf soruları nasıl çözülür ?

  • Soru çözerken sen daha birinci sayfadayken sağında, solundaki kişilerin iki kere sayfa çevirdiğini duyarsan “Ne oluyoruz yahu?” diye panikleme çünkü onlar muhtemelen iyi oldukları bölümü çözüyorlardır. Onlar da yavaşlayacaktır.

Onur Meselesi Yapma!

  •  Bir soru çok kolay ama o anda basiretin tutuldu, yapamadın bir türlü. Onur meselesi yapıp tüm vaktini o soruya harcama! “Seninle tekrar hesaplaşacağız.” de ve diğer soruya geç! Soruyu 20 saniyede anlamadıysan geçeceksin! diğer soruyu geç! Soruyu 20 saniyede anlamadıysan geçersin!

Zor Soru Yoktur!

  •  Bir testin içinde en fazla üç eleyici soru vardır. Geriye kalan tüm soruları herhangi bir öğrenci de çözer. Bu nedenle kolay soru görünce hemen “Haydi canım sen de, bu kadar kolay sormazlar.” deme!

Uzun Metinlerden Korkma!

  • Soru kökünün ve metnin uzun olması genellikle korkutur. Unutmayın, uzun soru kolay sorudur çünkü çok ipucu taşır.

Sınav Anında Soru Çözme Stilini Değiştirme!

  • Denemelerde izlediğiniz yöntemi değiştirmeyin.“Dere geçerken at değiştirilmez.”

Çok Soru Çözmelisin!

  • Bu tür sınavlarda yetkinleşmenin tek anahtarı çok soru çözmektir.
    Dikkat! Soru çözerken ÖSYM sorularını ya da o ayarda soru hazırlayabilen bir yayını takip etmelisin.

“Soruyu sana kim soruyorsa onun sorusunu çöz!”

ÖSYM sorularını- hangi sınav olursa olsun – affetmeden çözmelisin. Piyasadaki yayın evlerinin sorularına pek itibar etmeyin. Sizin aynanız her zaman ÖSYM olmalıdır.

Olumsuz Soru Kökünü Balon İçine Alın! “paragraf soruları nasıl çözülür “

  • Soru köklerindeki “değildir, olamaz, değinilmemiştir.” tarzı olumsuz ifadelere odaklanmalısınız.

Yoğunlaşmaya Çalışın!

  • Okurken şapka takın, şapkanın ön siperliği görme alanınızı daraltacak, ayrıntılardan uzaklaşacak ve metne yoğunlaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Blok Okuma Yapın!

  • Her zaman blok okuma yapın. Okuduğunuz sözcükten iki fazla görün!

Gözünüzü Dinlendirin! ” paragraf “

  • Her soruda biraz durup gözünüzü kapatın ve sadece burnunuzdan derin nefes alın! Birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş verin. Oksijen beyninize giden kan damarlarını genişletecek ve zihniniz daha atak olacaktır.

Bu, vakit kaybettirmez, kazandırır.

Son İfadeye Dikkat!

  • Soruda en son ifadeye dikkat et! En önemli ifade en son ifadedir. Bu ifadeyi balon içine alın!

Seçkinci Olmayın!

  • Seçkinci olma, zihinsel olarak seni yıpratır, kendine hata yapma payını ver!

Doğru Yolda Olduğuna İnan!

  • Emin ve güvenli adımlarla ilerle kendine inan!

Faysal DAL

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi için Arayınız.
1
Bilgi için Arayınız.
Bilgi için Arayınız.