Yardımcı Düşüncelerin Amaçları
Yardımcı Düşünce Soru Tipleri ve Çözüm Teknikleri paragraf soruları içinde en çok yer tutan sorulardır. Yardımcı Düşünce Soru Tipleri ve Çözüm Tekniklerini bilmek öğrenciye inanılmaz bir zaman kazandırır. Bir parçada temel düşünceyi ve konuyu daha iyi açıklamak ve somutlaştırmak için başvurulan örnekler, sayısal veriler, benzetmeler, tanık göstermeler, alıntılara yardımcı düşünce denir. Yardımcı düşünceler aynı zamanda bir parçanın süsüdür. Bu cümleler olmazsa konu ve ana düşünce cümlesinden ibaret bir paragraf ortaya çıkar ki bu da ifadeyi sıkıcı yapar. Yardımcı düşünceler paragrafı renklendirir, daha canlı gösterir.
Diyelim ki yazınızda bir teziniz var ve bunu kanıtlamak istiyorsunuz. Bu durumda yardımcı düşüncelere ihtiyacınız vardır. Bu yazınızı geliştirmek için alıntılara, tanıklara başvurabilirsiniz, bu yetmezse sayısal veriler veya karşılaştırmalar ve örneklemeler yapabilirsiniz.
Diyelim ki harika bir doğa parçası gördünüz veya enfes karakterde bir insan gördünüz ve bunları betimlemek istiyorsunuz. O halde neye ihtiyacınız var? Tabii benzetme, kişileştirme ve nitelik bildiren yardımcı düşüncelere ihtiyacınız var.
Diyelim ki yazınızda herhangi bir konuda okurlarınıza bilgilendirmeler yapmak istiyorsunuz. Bu durumda tanımlama, örnekleme, karşılaştırma, sayısal veri gibi yardımcı düşüncelere ihtiyacınız vardır.
Görüldüğü gibi yardımcı düşünceler aslında düşünceyi geliştirme yollarından elde edilmektedir. Bu durumda düşünceyi geliştirme yolarına ne kadar hakimseniz yardımcı düşüncelere de o kadar hakimsinizdir.
Yazıları gelişigüzel okumak yerine bilinçli okumaya çalışın. Yazıyı okurken yazar, düşüncesini geliştirmek için
- Tanım yapmış mı?
- Örnek vermiş mi?
- Karşılaştırma yapmış mı yani kıyaslamalar yapmış mı?
- Başka kişi ve yazılardan alıntılar yapmış mı?
- Konuştuğu alanla ilgili o alanda önemli ve sözü geçer bir tanığın görüşünden açık ve kapalı bir şekilde yararlanış mı?
- Bir benzetme yapmış mı?
- Sayısal verilerle anlatımını güçlendirmek istemiş mi?
- Düşüncesini çarpıcı bir şekilde aktarmak için aklındakileri art arda sıralayarak aktarmış mı?
- Niteleyici sözcüklere başvurmuş mu?
- Kişileştirmelere başvurmuş mu?
bunları kontrol yapmalısınız. Bir yazıya bu anlayışla baktığınızda yazının röntgenini çıkarmış olursunuz. Yazının hakimi ve süvarisi olursunuz yoksa yazı ve paragraf sizi yönetir. Yüz kere de okursan o yazının ne demek istediğini anlayamazsınız. Yazı her seferinde sizi başa döndürür. Buna geri dönüşler yaşama diyoruz.
Yardımcı Düşünce Soru Tipleri
- Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
- Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine varılamaz?
- Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?
- Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
gibi sorular yardımcı düşünce sorularıdır.
Yardımcı Düşünce Soruları Nasıl Çözülür?
Çözüm Tekniği – 1
Yardımcı Düşünce Soru Tipleri ve Çözüm Teknikleri için ilk yaklaşım şöyle olmalıdır: “Paragraf çok uzunsa paragrafı parçalayarak seçeneklerle ilişkilendirirseniz yanıtı bulmanız kolaylaşır. Yani metinleri bölün, parçalayın ve sonuca gidin.”
Bunu Neden Yapmalıyız?
Çünkü uzun bir bütünü sınav kaygısıyla zihinde tutup seçeneklerle ilişkilendirmek çok zaman alır. Bir de sık sık metne geri dönmek zorunda kalmamak için bunu yapmalısınız.
Çözüm Tekniği -2
Yardımcı Düşünce Soru Tipleri ve Çözüm Teknikleri için yaklaşım şu olmalıdır: Parçanın giriş ve sonuç bölümlerini birleştirip seçenekler bağdaştırın. Bu sayede eleyebileceğiniz seçenekleri eledikten sonra eleyemediğiniz seçenekleri, okumadığınız orta bölümle okursanız yanıtı daha çabuk bulursunuz.
Aklında Bulunsun!
Yardımcı düşüncelerden hangisine değinilmediğini, hangisine varılamayacağını, hangisinin çıkarılamayacağını bulmak için
- Öncelikle odak (eksen) konuyu ve ana düşünceyi bulmalısınız.
- Sonra seçeneklerden hangisinin odak düşünceye uzak kaldığını ya da onunla ilişkisinin olmadığını bulmalısınız.
Değinilmemiştir Sorusu Nasıl Çözülür?
Yardımcı düşünce sorularından plan “Değinilmemiştir” soru tipini çözmek için her seçenekte öncelikle odak bir sözcüğün altını çiziniz. Ardında metni üç parçaya bölerek seçeneklerle ilişkilendirmeye çalışın. Blok yaptığınız parçalarla ilgili olmayan seçenek cevaptır. Okuma esnasında yoğun odaklanma gerekir. Bu nedenle metinden kopmadan okumaya çalışın.
Başka bir yöntem de şu olabilir:
Metnin ana düşüncesinden en uzak kalan seçenek cevaptır. tabi Bunun için öncelikle metnin ana düşüncesini bulmanız gerekecek.