İstanbul
+90 555 850 19 04
info@paragraftahiz.com

Paragraf Sorularını Kısa Yoldan Çözme Teknikleri

ParagraftaHız

Paragraf Sorularını Kısa Yoldan Çözme Teknikleri

Paragraf Sorularını Kısa Yoldan Çözme Teknikleri Var Mı? Bu sorunun cevabını hep  birlikte arayalım.  Öncelikle sizce  ister paragraf ister dil bilgisi ister matematik veya diğer dersler olsun her sorunun bir tekniği var mıdır?  Var dediğinizi duyar gibiyim. Yok diyorsanız da vazgeçin bence çünkü hangi tip soru  olursa olsun mutlaka bir çözüm yolu vardır. Yeter ki bu çözüm yolunu bulalım. Yok diyorsanız da vazgeçin bence çünkü hangi tip soru  olursa olsun mutlaka bir çözüm yolu vardır. Yeter ki bu çözüm yolunu bulalım.

“Bana çözmem için bir soru sorulsa ve 1 saat süre tanınsa, tanınan sürenin 45 dakikasını soruyu okumaya ve anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolu geliştirmeye, kalan zamanı da çözmeye ayırırım.”

Albert Einstein

Paragraf Sorularını Kısa Yoldan Çözmenin tekniklerinin çok basit bir açıklaması var. Evet, her sorunun bir çözüm tekniği var. Bir soruyu çözmek için dört beceri edinmeniz gerekir.

  • Bilgi
  • Yorum
  • Hız
  • Teknik

İşte  Paragraf Sorularını Kısa Yoldan Çözmenin Teknikleri

öğrenci Vektörler, Grafikleri Ve Çizim - 123RF
Soruyu anlamak çözmenin yarısıdır.
  1. Öncelikle soru kökünü çok iyi anlayın. Sorunun sizden ne istediğini tespit edin. Örneğin paragrafta boş bırakılan yeri tamamlamanız istenmiş ise boşluğun paragrafın neresinde olduğunu tespit edin. Diyelim ki boşluk başta ise o zaman baştaki ilk iki cümleyi okumanız gerekir. Boşluk orta ise boşluğun öncesini ve sonrasını okumanız gerekli. Boşluk sonda ise son iki cümleye odaklanmanız gerekir.  Ayrıca paragrafa dahil edilecek ifadenin paragrafın ana düşünce ve konusuyla uyumlu olması lazım.
  2.  Metinde verilen bilgiden akıl yürüterek verilmeyen bilgiye ulaşabilmelisiniz. Örneğin. ” Bu sanatçı son eserinde mistik konulara yönelme ihtiyacı duymuştur. ” cümlesinden yola çıkarak yazarın birden çok eser yazdığı anlaşılmalıdır.
  3. Metinde geçen sözcüklerin hangi anlamda kullanıldığını tahmin etmelisiniz. Metindeki sözcük, gerçek anlamlı değilse metindeki diğer sözcüklerle ilişkisinden yola çıkarak anlamını belirlemelisiniz. Örneğin yukarıdaki cümlede geçen “mistik” sözcüğünün anlamını bilmelisiniz. Bilmediğinizde “Bu cümlede geçen ‘mistik konulara yönelmek’ sözüyle anlatılmak istenen nedir?” sorusunu çözmekte zorlanabilirsiniz.
  4. Metinden korkmamalı ve geriye dönüşler yapmadan, sakince anlama odaklanarak okumalısınız. Unutmayın çabuk bakmak ayrı, çabuk anlamak ayrıdır. Çabuk bakarak anlayamazsınız. Odaklanarak anlayabilirsiniz.
  5. Siz İngiliz dilini öğrenmek için ne yaparsınız? Önce bu dilin sözcüklerini öğrenirsiniz değil mi? Sözcüklerin anlamını bilmeden istediğimiz kadar hızlı bakalım anlam gerçekleşmez. Bakmayınız bazı cambazların sırf pazarlama olsun diye hızlı bakmayı öğretip milleti sınavlara gönderdiklerine. Bir dilin mecazlı kullanımlarını bilmeden o dildeki metni anlayamazsınız. Hele de bu dil Türkçe ise.
öğrenci Vektörler, Grafikleri Ve Çizim - 123RF
Odaklanarak Soru Çözmelisin.
  1. Yılmadan okuyun, okudukça beynin hipokampus bölgesi yeni hücreler üretir. Araştırmalar hipokampus bölgesi çalıştırılmayan, okumayan ve sözcükleri olmayan kişilerin öğrenme yeteneğini yitirdiğini göstermiştir. Her gün yeni sözcükler öğrenerek hipokampus bölgesini geliştirebilirsiniz. Yaşayan bir ölü olmak istemiyorsanız bu  bölgeye sahip çıkın.

Faysal DAL

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi için Arayınız.
1
Bilgi için Arayınız.
Bilgi için Arayınız.